Ha már eldöntötted, hogy munkába állsz, miért ne tennéd meg egy másik országban? Alapjaiban véve mindenhol ugyanez a feladat: a lehető legtöbbet kihozni a helyzetből anyagilag, mentálisan és a saját fejlődésed érdekében.

Biztosan találkoztatok már olyan emberrel, aki a legszívesebben anélkül lenne gazdag, hogy valaha is dolgozott volna. Lehet, hogy már a ti fejetekben is megfordult ez, ami nem meglepő. Ki ne szeretné a legkisebb energia- és időbefektetéssel a legjobb életszínvonalat elérni? A helyzet azonban az, hogy semmi sem vihet közelebb ehhez az állapothoz annál, mint hogy keményen küzdesz az álmaidért. (Kivéve, ha a szüleid kőgazdagok és mindent az asztalodra tesznek. Ebben az esetben viszont a mentális fejlődésed nem garantált. Szerintem.)

Légy erős, és alakítsd Te a saját életed!

Ha már tudod, mit szeretnél elérni az életben, viszonylag könnyű megtalálni a megfelelő eszközöket. Az első lépés azonban mindenképp az, hogy kitűzd a céljaidat. Ez lehet havi X összeg fizetés, amiből Y összeget arra költöd, hogy házat vagy lakást vegyél, elutazz valahová, vagy a gyermekeid iskoláztatását finanszírozd, a szüleid nyugdíjas éveit tedd könnyebbé, beiratkozz egy tanfolyamra, elvégezz egy fizetős főiskolai képzést,… gyakorlatilag bármi lehet ez a cél. Ami még nagyon fontos: bármikor! Sosem vagy túl öreg ahhoz, hogy megvalósítsd az álmaidat, ezt nagyon fontos tudnod.

Miért külföldi munka?

Sokan hajlamosak beleragadni a mindennapokba, hiszen az kényelmes. Mostanában (is) rengeteg könyvet olvastam arról, miket kell tenni ahhoz, hogy gazdagok legyünk. Majdnem minden “szakirodalom” azzal kezdi az okítást, hogy merj változtatni és ne félj a kudarctól! Ez gyakorlatilag a komfortzónád tágításával egyenlő, és jelentheti egy új szakma elsajátítását, egy új hobbi beiktatását a mindennapjaidba vagy épp egy új élet kezdetét egy másik városban, országban.

Vannak országok, amelyek a különböző kultúrák és társadalmak vegyítése ellen munkálkodnak, de a nemzetek keveredése egy teljesen természetes folyamat. Főleg nagyobb városokra jellemző, és ha valaki nyitott arra, hogy megismerjen más kultúrákat, elsajátítson egy nyelvet, akkor a pénzkereset mellett még temérdek dologgal gazdagodhat egy külföldi munka során. “Csupán” elszánt vagy és több pénzt szeretnél keresni, mint ma Magyarországon jellemző? Ez is lehet indok, és a hangsúly egyébként is minden esetben az eltökéltségen van.

Változások a külföldi lehetőségekben

Biztosan nektek is feltűnt, hogy már nem olyan eget verő a különbség a magyar bérek és a nyugati bérek között, mint, mondjuk, 10-15 évvel ezelőtt, amikor a külföldi munkavállalás virágzott. Aki akkor elhagyta az országot és gyűjtögetni kezdett, ma talán már a saját házában, a saját vállalkozását igazgatva él bőségben, vagy haza sem ment. El kell viszont fogadnunk, hogy minden megváltozott, változhat és változni is fog. Ez nem egy gazdaság-politikai írás azonban, hanem inkább egy motivációs tanácsadás. 🙂

Ami nem öl meg, az megerősít 

Ilyen például a kemény munka. Azért merek ilyen bátran tanácsokat osztogatni, mert épp Angliában vagyok, immáron két hónapja, és a KGI segített munkát találni. Nem állítjuk, hogy minden egyszerű, de hol az? Meg kell szokni egy új országot, új rendszert, az új pénznemet, az embereket, akik talán más mentalitásúak. Magunk mögött kell hagyni barátokat, családot, kutyát, talán már otthoni karriert is, és újraépíteni mindent. De mivel is kezdtem? Komfortzóna-bővítéssel és bátorsággal!

Minden kezdet nehéz, és az is lehet, hogy úgy érzed majd, rossz döntést hoztál, mert nem lesz azonnal minden álomszerű. Akárcsak egy otthoni új munka során. Bele kell rázódni, meg kell tanulni mindent, rutinná kell tenni, ez pedig bizony eltart egy ideig. De neked vannak céljaid, ugye? És akkor igazából semmi sem tántoríthat el.

Kamatoztasd a külföldi tapasztalataidat!

Akár átmeneti döntés, akár hosszú távra szóló elköteleződés, a külföldi munkavállalás rengeteg előnnyel jár.

1. Aktív nyelvismeret

Biztosan észrevettétek, hogy Magyarországon is sokkal több lehetőségetek van jó munkát találni, ha van egy stabil idegennyelv-tudás a tarsolyotokban. Én ugyan egy elég stabil angollal jöttem ide, Angliába, és épp ezért szuper lehetőségeim is vannak – gyakorlatilag 2 hónap után Food & Beverage supervisor lettem. Emiatt is szoktam kiemelni a posztokban és a weboldalon is, hogy a nyelvtudás nagyon fontos.

14,5 éves voltam, amikor Németországba mentem nyáron, hogy pénzt keressek és nyelvet tanuljak. Nyilván nem ment a német folyékonyan, ráadásul a Bajor vidékre csöppentem, ahol az akcentus, hogy is mondjam, nem “hochdeutsch”. Kellemetlen volt egy picit, hogy butának gondoltak, pedig csak nem értettem, mit mondanak, ezért nagyon intenzíven ráfeküdtem a nyelvtanulásra ott, és később otthon is. 4 nyarat töltöttem Németországban, és könnyedén megvolt a nyelvvizsgám, szuper munkákat kaptam a Balaton-parton. Később multiknál dolgoztam marketingesként, ahol szintén nagy előny volt az aktív német és akkor már stabil angol. Bár tiniként nehezen birkóztam meg azzal, hogy nyaralás helyett, dolgoznom kellett, most már ez egyik olyan dolog, amire a legbüszkébb vagyok. Mert megcsináltam! És Ti is így fogtok érezni. Talán a rossz részét is megtapasztaljátok, nem kamuzok, de soha nem fogtok többet gazdagodni semmivel, mint a bátorságból hozott döntéseitek eredményeivel és a nyelvtudással.

2. Spórolj pénzt!

Mindig hangsúlyozzuk a posztokban is, hogy a munkákkal együtt általában ingyenes szállási és étkezési lehetőség jár, vagy minimális levonással a bérből. Sokan felháborodnak, hogy milyen kevés a kínált munkák során, és – mint már említettem, – tényleg nem olyan eget verő a különbség a hazai bérek és a külföldi munkabérek között ma már, de gondolj bele! A jelenlegi fizetésed mekkora részét költöd albérletre, rezsire, lakástörlesztésre, házfenntartásra és élelemre?

Amikor úgy döntöttem, eljövök Angliába pár hónapra (meglátjuk, mi lesz belőle), akkor pont abban a helyzetben voltam, hogy albérletet kellett volna keresnem Budapesten. Ehhez kb. fél millió forint szükséges ma (2 havi kaució + 1 havi lakbér)., és ez csak azt fedezi, hogy kivettél egy lakást. Amíg külföldön dolgozol, a fizetésed jelentős részét megtakaríthatod, és akár már pár hónap után befektetheted az álmaidba. És ne feledd, hogy ez csak az első lépés, és rajtad múlik, mit hozol ki belőle.

3. Új barátok, új kapcsolatok

Más kultúra, más szokások, másik nyelv – ezeket mind megismerheted, ha elmész külföldre. Szerezhetsz munkakapcsolatokat, új barátokat, egyáltalán nem fogod azt érezni, hogy egyedül vagy. Az otthoniakkal pedig nagyon könnyű tartani a kapcsolatot, válogathatunk a videochat-lehetőségek közül.

4. Rövid távú vagy hosszú távú munka – döntsd el Te!

A hazai munkaadók elvárják, hogy elköteleződj egy új munkahelyen, ami teljesen jogos is. Munkáltatói részről ugyanis – ez részben a tanulmányaimra, részben saját elveimre és tapasztalataimra épülő gazdasági elv – minél hosszabb távon dolgozik egy munkavállaló az adott cégnél, időarányosan annál kevesebb költséget jelent. Nem kell újra betanítani, gyorsabban kiépül a rutin, egyre terhelhetőbbé válik a kolléga, és így tovább. Az általunk kínált munkalehetőségek nagy része azonban szezonális vagy néhány hónapra szól, és eldöntheted, hogy szeretnél még maradni, hazamész vagy továbbállsz. Csak rajtad áll.

 

Miért ügynökségen keresztül?

Ha már eldöntötted, hogy külföldön vállalsz munkát, valószínűleg 3 verzió jut eszedbe: megkérdezed a barátokat, akik már egy másik országban vannak, vagy ügynökséghez fordulsz, vagy elkezdesz keresgélni a neten egymagad. Az én dolgom persze egyszerű volt,  mert a KGI posztok és hírlevelek írása közben világosodtam meg: kellene csiszolnom az angol kiejtésemen, és legyen Anglia, mert az mindig is vonzott. Tehát eszembe sem jutott, hogy a barátokat megkérdezzem, pedig van jó néhány. Gyorsan hoztam döntést, és gyors megoldásra volt szükségem. Nagyjából egy hónap múlva már Angliában találtam magam.

Segítettek a jelentkezésben, a kapcsolatfelvételben, és az útvonal-tervezésben is, és ezt mindenkivel megteszik, aki a cégen keresztül kap munkát. 

Amellett, hogy villámgyorsan ment minden, megnyugtató volt, hogy nem a semmibe jöttem, nem a teljesen ismeretlenbe. Tudtam, hogy nem fognak elrabolni vagy olyan munkára kényszeríteni, amiben nem állapodtunk meg, ugyanis be voltam védve az ügynökség által. Sokan támadják az ügynökségeket azzal, hogy “lehúzzák az embert”, én viszont úgy gondolom, hogy a biztonságom sokkal többet ér annál, mint amit ők kapnak.

Légy bátor!

Tedd meg az első lépést azzal, hogy küldesz egy e-mailt nekünk az info@kgi.hu címre, benne az önéletrajzoddal, elérhetőségeiddel, és akár azzal, hogy milyen jellegű munkát szeretnél. Dóri vagy Mira fel fog keresni, hogy a számodra legjobb ajánlatot adják.

Remélem, sikerült meghoznom a kedveteket és bátorságotokat ezzel a rövid írással. Sok sikert kívánok az álmaitok eléréshez!

Üdvözlettel,

Nagy Edi (34), énekes-dalszerző, kommunikációs szakember, jelenleg szállodai recepciós és felszolgáló Angliában 🙂