Manapság már rengeteg lehetősége van annak, aki a határon túl szeretne munkát vállalni. A vendéglátóipar mellett az építőipar is tárt karokkal várja a jó munkaerőt. A külföldi segédmunka jó választás lehet minden olyan jelentkezőnek (elsősorban férfiaknak), akik nem riadnak meg a fizikai munkától és szeretnének tapasztalatot szerezni ezen a területen.

Leggyakoribb segédmunkák külföldön

Elvárások

A külföldi munkaadók alapvető elvárása a dolgozókkal szemben a precizitás és a megbízhatóság egy külföldi segédmunka esetén. Az sem mindig probléma, ha nincs szakképesítésed az adott területen, mert a betanítás során minden fontos feladatra felkészítenek. Persze vannak olyan munkakörök is, amelyek végzettséget és tapasztalatot igényelnek. A nyelvtudás – mint a legtöbb külföldi munka esetén – elengedhetetlen, hiszen az instrukciókat csak így fogod megérteni. Erre a munka előtt is könnyen felkészülhetsz, ha az adott szakmában használatos kifejezéseknek utánanézel az adott nyelven. Mivel a segédmunka könnyű vagy nehéz fizikai munkát takar, így a jó fizikum és kondíció is szükséges a munka megfelelő elvégzéséhez. Egyes esetekben a munkáltató elvárásai között a B kategóriás jogosítvány is szerepel, mert lehet, hogy a szállás és a munkahely között nagyobb távolság van, de az ingázáshoz biztosítanak gépjárművet. Az is megeshet, hogy alkalmanként a munkavállalónak kell elmenni például anyagbeszerzésre, vagy terméket kell szállítani.

Amit a munkáltatók kínálnak

A segédmunka külföldi végzése idejére a munkavállalók igényes és jól felszerelt szállást kapnak, általában közel a munkavégzés helyéhez. Előfordul azonban, hogy a munkaadók a lakás helyett csak lakástámogatási pótlékkal segítik a dolgozókat, de erről az álláshirdetésben tájékoztatnak. Ha nem találsz ezzel kapcsolatban információt, mindenképp kérdezz rá az interjún. Emellett bejelentett munkaszerződést és hosszú távú munkalehetőséget is biztosítanak. Egyes cégek továbblépési lehetőséggel csábítják a munkaerőt, ami remek lehetőség a külföldi karrierépítésre.

A fizetésről

A határon túl nagyon megbecsülik a jó munkaerőt, így aki a segédmunka külföldi vállalása mellett dönt, versenyképes fizetéssel számolhat.  Ez nagyjából egy 1000-2000 euró közti bérezést jelent. Arra mindenképp gondolni kell, hogy a magas fizetés mellett a megélhetés is költségesebb, de a különböző számlák kifizetése és a heti nagybevásárlás után is még lesz lehetőséged félrerakni vagy hazaküldeni.

Amire figyelni kell a segédmunka külföldi állás pályázásakor

A külföldi segédmunka megpályázásához elengedhetetlen egy jól megszerkesztett szakmai önéletrajz, amelyben a munkához szükséges kompetenciák ki vannak emelve. A szakmai tapasztalat mindenképp kerüljön megemlítésre, akkor is, ha csak egy nyári vagy alkalmi munkáról van szó. A valóságnak megfelelő nyelvtudás-szintet tüntesd fel az önéletrajzban, hiszen ez úgyis kiderül a munkavégzés során.

Összességében a segédmunka külföldön jó választás lehet mindazoknak, akik szeretnék megismerni más országok fejlett technológiáját, akár az építőipar területén, szeretnének magas szintű tapasztalatot szerezni és nyelvet tanulni. Pár hónap munkavégzés után, akár folyékonyan beszélheted az adott nyelvet, ami nagy kincsnek számít a mai világban. Emellett rengeteg új emberrel ismerkedhetsz meg és egy teljesen más kultúrába is betekintést nyerhetsz.