Gyakran ismételt kérdések

Milyen dolgokat kell elintéznem, ha külföldön vállalok munkát? /okmányok, betegbiztosítás/

A külföldi munkához minden esetben szükséges egy fényképes igazolvány, a befogadó országtól függ, hogy útlevelet, személyi igazolványt, vagy jogosítványt fogadnak el.

Betegbiztosítást a befogadó ország szociális rendszerén keresztül kell igényelni, mely első lépése a kinti munkába állási folyamatnak. Vannak olyan munkaadók – elsősorban folyami hajós cégek – akik német, privát biztosítást kínálnak, melyek tökéletesen fedezik egy esetleges baleset, betegség költségeit.

Mire van szükségem a külföldi munkavállaláshoz még (a hivatalos okmányokon és igazolásokon kívül)? Hogyan tudok jelentkezni?

Ha itthon szeretnénk jelentkezni egy pozícióra szükségünk van egy jól megírt szakmai önéletrajzra. Ugyan ez igaz egy külföldi állás megpályázásakor, azzal a különbséggel, hogy ennek idegen nyelven kell íródnia. Általában az adott ország nyelvén vagy angolul megírt önéletrajz elengedhetetlen a jelentkezéshez. Ebben a munkaközvetítő a segítségünkre lehet.

Milyen különbségek vannak az itthoni és külföldi munkavállalás között?

Külföldi munkavállalás mellett több szempontból érdemes letenni a voksunkat.

Az itthoni fizetések többszörösét lehet megkeresni, a kezdő fizetések a 300.000 – 400.000 Ft-tól indulnak, és a segédmunkás állások béreiből is bőven félre lehet tenni.

A nyelvi és szakmai fejlődés sem elhanyagolható tényező, sokszor tapasztaltuk, hogy jelentkezőink már 1-2 hónapos külföldi tartózkodás alatt többet fejlődnek, mint itthon évek alatt.

A külföldi tartózkodás kapcsán olyan helyekre jutnak el jelentkezőink, melyre talán soha nem lenne alkalmuk. Egy folyami hajós munkavállalás során a Fekete Erdőtől a Fekete Tengerig minden nagyobb városban lehetőség nyílik városlátogatásra, természetesen akkor, amikor a napi munka befejeződött.

Nyelvtudás nélkül külföldi munkára jelentkezhetek?

A nyelvtudás elengedhetetlen feltétele a külföldi munkavállalásnak. Ad egy biztonságot a jelentkezőnek is, illetve a külföldi munkaadónak is, hogy a munkafolyamat biztonságban és teljes megértéssel zajlik.

Van olyan állás, elsősorban a kezdő pozíciók, segédállások, ahol elegendő egy alapszintű nyelvtudás, de a legtöbb munka folyékony nyelvtudást igényel. A külföldi cégek angol, vagy német nyelvtudással keresnek jelentkezőket.

Milyen pozíciókra tudok jelentkezni külföldi munka vállalása esetén?

Külföldre elsősorban olyan pozíciókba keresnek dolgozókat, melyeket nem tudnak a helyiekkel betöltetni. Ezek sok esetben betanított munkát jelentenek, ezek a pozíciók általában gyárakban, vagy a vendéglátás, egészségügy területén előforduló szakmunkák.

Hol fogok lakni? Hogyan tudok magamnak szállást intézni?

Ami a szállást illeti, a legjobb, ha a munkaadónk segít számunkra szerezni egy lakást, esetleg ő biztosít nekünk egyet. Előfordul, hogy a leendő főnökünknek valamilyen oknál fogva erre nincsen lehetősége. Ebben az esetben tanácsos a munkakezdés előtt interneten keresztül böngészni a különböző szállási lehetőségeket, és ha találunk olyat, mely megfelel az igényeknek, akkor érdemes elindítani a bérlési folyamatot, hogy mire kiérünk, legyen hol lakni.

Miért jó hajón dolgozni?

Azért jó folyami hajón dolgozni, mert 4,5 csillagos munkakörnyezetben tölthetjük a napjainkat, egy jól működő, svájci székhelyű cég által irányított rendszer hasznos és fontos tagjai lehetünk.

Nemzetközi kollégákkal dolgozhatunk együtt, így még jobban fejleszthetjük a nyelvtudásunkat és megismerhetünk más kultúrákat.

Kiemelkedő bérezésben részesülünk, mely egy magas alapfizetésből és garantált borravalóból áll, mely után a havi nettó jövedelmünk 1400- 2000 Euró között lesz.

Munkánk végeztével bármikor elhagyhatjuk a hajót, így bármelyik európai nagyváros nevezetességeit megcsodálhatjuk.

A folyami hajón szerzett munkatapasztalatot, referenciát itthon és külföldön is nagyra becsülik, így a későbbiek folyamán egy esetleges munkakeresésnél ez mindenképpen előnyt jelent majd.

Ha nincs tapasztalatom, jelentkezhetek folyami hajós állásra?

Ha van nyelvtudásod, akkor tudunk segíteni. Vagy felszolgáló, szobalány tanfolyamot kínálunk, mely elvégzése után garantált munkaszerződéshez juthatsz, vagy segédmunkát, kezdő, például mosogató állást vállalhatsz el.

A szakács állások csak képzett személyeknek van meghirdetve?

A szakács állás betöltéséhez elengedhetetlen a szakképzettség, de sokkal inkább munkatapasztalatra van szükség. Ha kezdők vagy segéd szakács munkát kínálunk, ha profi, akkor magasabb pozíció betöltésére adjuk le a pályázati anyagodat.

Mennyire biztonságos külföldön munkát vállalni?

Külföldön biztonságos munkát vállalni. A munkaszerződés mindenkit véd, illetve külföldön a munkavállalók jogait is komolyabban veszik.

Ha nem tetszik a munka, bármikor abbahagyhatom?

Érdemes megvizsgálni miért nem tetszik a munka, és lehetőség szerint beszélni a munkaadóval erről. Abban az esetben – és ez ritkán fordul elő, hiszen a jelentkező sok szűrön megy keresztül, mire munkába áll – ha nem akarod folytatni a munkát, a szerződés szerint fel kell mondani és betartani a felmondási időt.

Mekkora induló tőkére lesz szükségem?

Attól függően, hogy milyen állásra pályázol, változik ez az összeg. Általában 100 – 150 ezer forint szükséges, hogy kiutazz, és az első pár hét kiadásait fedezd.

Mennyit fogok keresni? Hogy alakul a bérezés a külföldi állások esetében?

A legtöbb esetben a külföldön a bérezés az ottani minimálbér környékén alakul, ami persze több mint hazánkban, így telik belőle a szállásra, rezsire, ételre, szóval a megélhetésre, és emellett általában még félre is lehet tenni belőle.

Mi lesz ha lebetegszem?

Ahogyan itthon, úgy külföldön is jár a táppénz ha lebetegedünk (persze csak akkor ha legálisan vállalunk munkát). Ahhoz, hogy megkaphassuk a betegség ideje alatt járó bért, ahhoz le kell adnunk a megfelelő orvosi és egészségügyi papírokat.

Ha bármilyen gond adódik külföldön kihez fordulhatok?

Probléma esetén ügynökségünkre mindig számíthatsz. Az évek folyamán legtöbbször jó hírrel keretek meg minket jelentkezőink, de akadt már egy-két olyan helyzet is, melyet segítségünkkel sikerült orvosolni.

Mindig kapcsolatba tudok majd lépni veletek, ha már külföldön vagyok?

Ügynökségünkhöz mindig fordulhatsz, mi egy biztos pont vagyunk neked, akár munkakezdés után is. A tapasztalatok alapján többnyire jó hírekkel keresnek minket, de volt már olyan eset is, amikor egy problémás helyzetet sikerült megoldanunk itthoni támogatással.