Kis segítség a külföldi munkavállalás kérdéseihez

,,Anyagi és erkölcsi biztonságban élni. A képesség, hogy eltartsuk magunkat, családunkat. Sok ember szerint ez itthon nem lehetséges. Nem kap, vagy nem olyan munkát kap, ahol megbecsülést és anyagi elismerést szerezhet magának. Nem csoda hát, hogy a külföldi munkavállalás szinte már népbetegségnek, vagy a fiatalok körében trendi lehetőségnek számít hazánkban. A külföldi zsíros ígéretek sok fiatalt és időset elcsábítanak.

A külföldi munkavállalás kapcsán mindenki a legelőnyösebb ajánlatot szeretné megkapni, de már az elején felmerül a kérdés, hogy közvetítő irodával, vagy a nélkül vágjunk neki az ismeretlennek. A külföldi munkakeresés egyik hazai szakértője, Dörfler Tímea, a KG International Kft. munkatársa segít, hogy néhány kérdésben tisztábban lássuk a helyzetet.

utazas_com-kulfoldi-munkavallalas-interju

Külföldieknek elsősorban olyan munkakört adnak, amiket a helyiekkel nem tudnak betölteni.

A külföldi munkaközvetítő három fő előnye

A KG International külföldi munkaközvetítő ügynökség tapasztalata alapján, ha valaki iroda segítségével vág neki a külföldi munkakeresésnek, annak három fontos előnye van. Első sorban a jelentkező rengeteg segítséget kap a munkakeresési folyamatban. A külföldi munkavállaláshoz is szükséges általában az önéletrajz, melyet a közvetítő ügynökség segítségével gyorsabban, szakszerűbben és eredményesebben készíthetünk el. Egy-egy állásinterjú kérdéseire is fel tudja készíteni a jelentkezőt az iroda, ezáltal sokkal előnyösebb helyzetbe kerül, mint mások. A külföldi munkavállalás konkrét kérdésein túlmenően az ügynökség képes segíteni a kiutazásban, valamint a munkahely környékén a megfelelő szállásmegtalálásában.

A munkaközvetítő iroda további előnyeként a jelentkező biztos lehet abban, hogy ténylegesen a létező munkára szerződik, hiszen az ügynökségnek ezt garantálnia kell. Az interneten persze keringenek pletykák és rémhírek, melyek a legtöbb esetben alaptalanok és hányaduk elenyésző ahhoz képest, hogy a sok-sok külföldi munkaközvetítő mennyi rengeteg megelégedett embernek segített az elmúlt években. A KG International Kft. ráadásul jogilag és természetesen erkölcsileg is támogatást biztosít a jelentkezőnek. Ezek olyan előnyök, melyek közül egyet sem élvezhet az, aki egymagában próbál szerencsét.

Azok a jelentkezők, akik munkaközvetítő segítségét kérik már itthon, és ügynökségen keresztül mennek külföldre, előnyösebb helyzetben vannak, hiszen konkrét munkával a tarsolyukban utaznak. Ennek köszönhetően stabilabb a külföldi talpra állásuk. Persze elképzelhető, hogy valaki magában vagy barátokkal vág neki a többé-kevésbé ismeretlennek és így próbál munkát találni, de a gyakorlat azt mutatja, hogy ez sokkal idő- és pénzigényesebb lépés.

utazas_com-kulfoldi-munkavallalas-munka-hajon

Külföldi munkavállalás és a nyelvtudás

A külföldi munkavállaláshoz az esetek többségében minimálisan alapszintű angol vagy német nyelvtudásra szükség van, de vannak állások, amihez jobb – legalább középszintű – nyelvtudás szükséges. Egy munkaközvetítő iroda ebben is képes segíteni. Felméri az aktuális szintet és javaslatot tesz az elérhető állásokkal kapcsolatban. Ezzel időt és pénzt képes megspórolni a munkavállalónak, hiszen nem kell az idejét felesleges interjúkra fecsérelni.

Gyakorlati kérdések

Külföldieknek elsősorban olyan munkakört adnak, amiket a helyiekkel nem tudnak betölteni. Ezek közül a legjellemzőbb a betanított munka pl. gyári munka, vagy szakmunka a vendéglátásban, egészségügyben, és egyéb helyeken, ahol hiány van.

A munkavállaláshoz külföldön is elengedhetetlen egy jól megírt, idegen nyelvű önéletrajz fényképpel. Ahogy már említettük ebben a munkaközvetítő ügynökség nagy segítség lehet. Egyébként a munkavállaláshoz az EU-n belül csak személyigazolványra, vagy útlevélre van szükség.

Lakás, illetve szállás tekintetében – főleg a kezdeti időben – a legszerencsésebb, ha a munkaadó tud segíteni, esetleg ő biztosítja a szállást. Ha erre nincs lehetőség, akkor erősen javasolt még a kiutazás előtt itthonról megnézni a munkahely környékén lévő elérhető ingatlanokat összegyűjtő honlapokat, választani, és elindítani a bérlési folyamatot.

Bérezés tekintetében a legtöbb helyen a minimálbér környékén fizetnek. Nem a Magyarországit veszik alapul, hanem az adott országnak a minimálbérét. A tapasztalatok szerint ez elegendő a szállás, az étkezés, a közlekedés költségeinek fedezetére, sőt ebből még félretenni is lehet.

Egy esetleges megbetegedés alkalmával a munkáltató – ugyan úgy, mint itthon – táppénzre küldi az embert a megfelelő orvosi papírok leadása mellett. Érdemes hangsúlyozni, hogy a nem legálisan vállalt munkák esetében a táppénz nem jár.

utazas_com-kulfoldi-munkavallalas-fizikai-munka

Egy külföldi munkavállalás tervezgetésekor jó ha felkészülünk rá, hogy külföldön sincs kolbászból a kerítés, ott is dolgozni kell, ott is el kell végezni a napi munkát. A család és a barátok sok esetben messze vannak, így csak magára számíthat az ember. Ugyanakkor már a minimálbéres fizetésből jól elboldogulhat ez ember, akár félretenni is tud. Minél jobb a jelentkező nyelvtudása és több a munkatapasztalata, annál jobb munkákat pályázhat meg.

A jó munkaerőt minden országban megbecsülik, és a munkavállaló jogait is komolyan veszik.”

A KG Internationalról megjelent cikk eredeti forrása: http://utazas.com/kis-segitseg-a-kulfoldi-munkavallalas-kerdeseihez/