Az álláslehetőség hajón kifejezés hallatán a legtöbben hatalmas, óceánokat átszelő luxus hajókra gondolnak, melyek a világ másik felén találhatóak, pedig számtalan az álláslehetőség folyami hajón is, melyek Európa folyóin, például a Dunán közlekednek.

Sokan döntenek úgy, hogy szerencsét próbálnak, és elvállalnak egy hajós munkát. Ezeken a hajókon a legtöbbször felszolgálókat, szakácsokat, szobalányokat és recepciósokat keresnek. Van, akit a kalandvágy hajt, van, aki a magas fizetés reményében dönt így. Bármi is vezéreljen, nem árt, ha pár dologgal tisztában vagy mielőtt nekivágsz.

Amit a hajós munkákkal kapcsolatban tudnod kell

Fontos tudnod, hogy álláslehetőség hajón idegen nyelv(ek) ismerete nélkül nem vállalható el. Az angol és/vagy a német nyelv legalább társalgásszintű ismerete szükséges, hiszen lehet, hogy a munkád során a vendégekkel nem kell beszélned, például ha szobalány vagy szakács állás érdekel, de a munkaadóddal és a kollégákkal viszont annál inkább kell.

Általában szükség van szakmai tapasztalatra is a hajós munkák esetében, hiszen ha nem rendelkezel vele, és kiderül menetközben, hogy nem vagy alkalmas a pozícióra, akkor elég nehéz pótolni. Így még szobalányok esetében is szükséges a tapasztalat, de sok esetben lehetőség van a hajós munka előtt szobalány tanfolyamon részt venni, így a legfontosabbak elsajátíthatók, viszonylag rövid időn belül.

Szinte minden álláslehetőség hajón megköveteli, hogy jól bírd a bezártságot, hiszen a hajót nem tudod elhagyni. Ugyan viszonylag nagyok a hosszabb távokat megtevő folyami hajók, az óceánjárók pedig még nagyobbak, mégis lehet, egy idő után szűkösnek érzed majd.

A hajós munkák előnyei

A legtöbb álláslehetőség hajón 1000-2000 euró közötti fizetést ígér, de előfordul akár a 2500-3000 euró is, az adott pozíciótól függően. A hajón megkeresett pénzedet szinte teljes egészében félre tudod rakni, hiszen nem kell költened semmire. A hajón a szállásod és az étkezéseid is biztosítva vannak, így ezekre nem kell költened.

Egy álláslehetőség hajón nem csak a fizetés miatt éri meg. A hajós munkákkal számtalan helyre eljuthatsz, ahova másképp valószínűleg nem lenne lehetőséged elutazni. Kistúlzással bejárhatod a világot, idegen kultúrákat ismerhetsz meg, új emberekkel találkozhatsz, nem csak akkor, amikor éppen kiköt, hanem magán a hajón is.

A folyami és óceánjáró hajók legénysége és személyzete a legtöbb esetben számos helyről érkezik, így könnyen lehet, hogy a közvetlen munkatársad a Föld másik oldaláról származik. Remek lehetőség ez neked a már említett új kultúrák megismerésére, illetve nyelvtanulás szempontjából sem utolsó.

Az előnyök mellett bizonyos nehézségekkel is járhatnak a hajós munkák.

Ha jelentkezel és elvállalsz egy hajós munkát, tudnod kell, hogy nem tudsz hamarabb hazajönni, ha éppen nem a számításaid szerint alakulnak a dolgok. Különösen igaz ez az óceánjárók esetében. Nem tud a hajó kikötni csak azért, mert meggondoltad magad. Ha egyszer elvállaltad az álláslehetőséget hajón, akkor azt végig is kell csinálnod becsülettel.

A hajós munkák döntő többségében nem jár szabadnap. A magas fizetésért cserébe keményen meg kell dolgoznod a hét mind a hét napján, sokszor napi 10-12 órát is, a pozíciódtól függően.

Ami még nehézséget okozhat a különböző hajós munkák esetén az a már említett bezártság érzése. Folyami hajós állások esetében kevésbé merül fel ez a probléma, hiszen ha felmész a fedélzetre és szétnézel, akkor megcsodálhatod a különböző városok folyópartját. Az óceánjárók esetében viszont nem látsz mást, csak a kék óceánt, ami elsőnek lenyűgöző látványt nyújt, de egy hét elteltével már kevésbé fogod szépnek találni a végeláthatatlan kékséget.

Sok álláslehetőség hajón hosszabb időre szól, van, hogy 3 hónapot vagy akár fél évet is a hajón kell töltened, anélkül hogy haza tudnál látogatni. Az ilyen hosszú munkák során előtörhet belőled a honvágy, a szeretteid hiánya.

 

Összességében egy álláslehetőség hajón valóban remek lehetőség mind pénzkereset, mind utazás, mind pedig tapasztalat szerzés és új kultúrák megismerése szempontjából.

Ha alkalmasnak találod magad arra, hogy jelentkezz álláslehetőségre hajón, akkor ne habozz. A KG International állásajánlati között számos hajós munkát találsz. Sok sikert kívánunk!