Ha már mindenképpen eldöntötted, hogy külföldi állást szeretnél, akkor jobb, ha tisztában vagy pár dologgal, mielőtt elindulsz kis-hazánkból a nagyvilágba.

Legyél biztos a dolgodban, és tisztázd le magadban, hogy mi az oka annak, hogy külföldi munka mellett döntöttél?! Ha még csak most végezted el a főiskolát vagy egyetemet és nem sikerült rögtön az első hónapban itthon munkát találnod a szakmádban ne add fel! Külföldön sem fogsz nagy valószínűséggel a szakmádban tudni dolgozni (legalábbis kezdetben biztosan nem)! Ha viszont szeretnéd magad próbára tenni, hajt a kalandvágy, vagy régi álmod egy állás külföldön, akkor ne habozz, vágj bele!

Fontos, hogy mielőtt elindulsz, már minden meg legyen szervezve. Legyen meg a külföldi munka szerződése, és legyen hol laknod. Ezek nélkül nagyon nehéz és kellemetlen helyzetbe hozhatod magad. Gondolj csak bele, egy idegen országba kerülsz, ahol hirtelen kell egy hely, ahol aludhatsz, és mivel még nincs külföldi munkahelyed, így az adott szállást sem tudod (sokáig) fizetni. Plusz a szállás költségei mellett enned és innod is kell valamit. Azt is jó, ha tudod, hogy a legtöbb külföldi munka csak idegen nyelv ismeretével vállalható el, hiszen ha nem ismered az adott nyelvet, amin a főnököd az utasításokat adja számodra, akkor a feladatot sem tudod elvégezni.

Az sem utolsó szempont, hogy valami olyasmit válassz, amit már próbáltál, vagy amit szívesen csinálsz, vagy próbálnál ki. Ha úgy indulsz neki, hogy már előre félsz vagy utálod a leendő külföldi munkádat akkor nem is érdemes elindulni.

Számos helyen kínálnak külföldi állásokat, de ha nem vagy biztos benne, hogy megbízható-e a forrás, akkor inkább vegyél igénybe némi segítséget, egy külföldi munkaközvetítő céget, például a KG International-t. Segítünk neked egy megbízható munkáltatót találni, aki stabil munkahelyet kínál a számodra.

Ha már minden el van intézve, beszéled az adott nyelvet, megszerezted a megfelelő külföldi állást, van már hol aludnod, akkor nincs más hátra, mint érzékeny búcsút venni a családodtól, barátaidtól, az otthonodtól, mert valószínűleg nem fogsz tudni minden héten hazajárni.

Néhány külföldi munka – főleg Angliában- esetében a fizetésed nem havonta, hanem hetente kapod meg. Ezt fontos szem előtt tartanod, már csak a különböző díjak, mint pl.: lakbér és rezsifizetés szempontjából is. Átlagosan havonta körülbelül 1200-2500 euró közötti összeget tudsz megkeresni, persze attól függően mit fogsz csinálni és heti hány napot fogsz dolgozni.

Jó, ha tudod, hogy a szabadnapod – főleg vendéglátás területén (szakács, felszolgáló, szobalány stb) – általában nem hétvégére vagy ünnepnapokra fog esni, hiszen ezek a legzsúfoltabb napok a szállodákban és éttermekben.

Azt ne felejtsd el, hogy a pénzedért külföldi munka esetében ugyanúgy meg kell dolgoznod, mint itthon, talán még jobban is, hiszen abban az országban te idegennek számítasz. Bizonyítanod kell a munkáltatód felé az elköteleződésedet, a kitartásodat, hogy nem futamodsz meg az első váratlan akadálynál.

Szóval ha ezt a pár apróságot megjegyzed, és odafigyelsz rá, akkor biztosan minden jól fog alakulni a külföldi állásoddal kapcsolatban.