Sokan döntenek úgy, hogy kipróbálják, milyen is a felszolgáló munka külföldön. Számos lehetőség kínálkozik a dolgozni vágyóknak. Vannak szezonális külföldi munkalehetőségek is, például a síparadicsomokban, vagy a tengerparti üdülőkben. Igaz ezeken a helyeken nem kell egész évben dolgozni, és ez sokak számára vonzó lehet, azt viszont érdemes észben tartani, hogy amikor szezon van, akkor nincs megállás.

 

Szükséges-e nyelvtudás?

Igen! Mindenféleképpen szükséges az idegen nyelv ismerete. A felszolgáló állás külföldön sem egyszerűbb, mint Magyarországon, talán még több munkával is jár, emellett azzal is meg kell birkózni, hogy egy idegen országban idegen nyelven kell dolgozni. Pont emiatt elengedhetetlen a nyelvtudás, hiszen ha nem értjük mit kér a kedves vendég, akkor kiszolgálni sem tudjuk. Sok étteremben, szállodában nem elegendő, ha egy idegen nyelven beszélünk, az angol mellett érdemes a német nyelvet is elsajátítani (de legalábbis az adott ország anyanyelvén megtanulni, legalább társalgási szinten mindenképp hasznos és fontos)

 

Biztosított-e a szállás?

Ha a felszolgáló munka külföldön egy szállodában van, akkor szinte biztos, hogy biztosítanak számodra is szállást, de sok esetben az éttermek is biztosítanak szálláshelyet a külföldi munkavállalóiknak. Ha nem vagy biztos benne, hogy a munkaadód gondoskodik róla, hogy legyen hova „hazamenned” mindenképpen járj utána, és ha mégsem tud biztosítani, akkor már jóval a kiutazásod előtt keress magadnak egy lakást.

 

Milyen fizetésre számíthatsz?

A felszolgáló állás külföldön általában 1200-1600 eurós fizetéssel jár, de Ausztriában tartományonként változik, minél nyugatabbra mész, annál nagyobb lesz a béred. A fizetésed mellé járnak bizonyos plusz juttatások is, például a borravaló. A legtöbb helyen bevett szokás hogy a felszolgálók és a konyhai dolgozók elosztják egymás között a vendégektől kapott plusz pénzt, ezzel is növelve a fizetésük mértékét. Sőt nagyon sok helyen jár a 13. és 14. havi fizetés is, valamint a túlórát is kifizetik.

 

Jár a szabadság?

Ami a szabadnapokat illeti, természetesen járnak azok is. Hetente általában 1-2 szabadnapod van, arra viszont számíts, hogy ezek nem hétvégére esnek, hiszen a legtöbben ilyenkor járnak éttermekbe, bárokba. Ezen felül is vehetsz ki szabadságot, de ezt is előre le kell egyeztetned a főnököddel, hogy mikor szeretnéd kivenni azt, viszont főszezonban nem sok esély van rá, hogy el tudsz szabadulni a munkahelyedről, hiszen ezekben az időszakokban van a legtöbb vendég és legtöbb munka is.

 

Szükséges a tapasztalat?

Ahhoz hogy elvállalható legyen egy felszolgáló munka külföldön nem szükséges, hogy legyen ilyen irányú végzettséged, de mindenképpen hasznos, ha van tapasztalatod. Ügyesen kell bánnod a tálcával és a tányérokkal is jól kell tudnod egyensúlyozni, főleg mikor egész magas torony épül a karodra. Fontos hogy talpraesett, pörgős és mosolygós legyél. Egy-egy kedves szó a vendégeknek mosoly kíséretében jó érzéssel tölti el az embereket.

 

Összességében véve nem sok különbség van aközött, hogy a felszolgáló állás külföldön vagy itthon van-e. A munkaköri leírás ugyanaz, csak mindent egy másik országban, egy másik nyelven távolt az otthonodtól, szeretteidtől kell végezned. Ez az, ami a legnehezebb abban, ha minden vágyad egy felszolgáló munka külföldön, hogy valószínűleg nem lehetsz együtt a családoddal és barátaiddal. De a jó hír, hogy általában a legtöbb helyen fogadhatsz látogatókat, persze nem munkaidőben.