Ha fontolóra vetted, hogy szeretnél külföldön dolgozni, és szimpatikus neked egy szakás munka/állás Ausztria valamelyik területén, akkor vágj bele! Viszont mielőtt jelentkezel, nem árt, ha tudsz pár dolgot!

Sok esetben a szállásodat a főnököd biztosítja számodra, különösen igaz ez akkor, ha az étterem egy szállodához tartozik. Viszont előfordulhat az is, hogy magadnak kell megoldanod a lakhatást. Erre mindenképpen érdemes rákérdezned! Általában a nagyvárosokban igaz az, hogy neked kell keresned szállást, vagy albérletet. A kisebb településeken, síparadicsomokban a leggyakrabban a lakhatás megoldott.

Fontos, hogy legyen szakács végzettséged, mert anélkül nehezen boldogulsz, jobban mondva nehezen juthatsz szakács munkalehetőséghez Ausztriában, még akkor is, ha van tapasztalatod, amire viszont akkor is szükséged van, ha rendelkezel a szükséges végzettséggel.

A papírok és a tapasztalat mellett nagyon fontos, hogy ismerd a nyelvet. Általában nem elég, ha csak alapszinten tudsz beszélgetni néhány általános dologról. Szükséged van a szakszavak, ismeretére. Fejből kell tudnod az összes étel, és konyhai kiegészítő nevét (idegen nyelven). Sokszor előfordulhat az, hogy neked kell a menüt vagy az étlapot összeállítani, vagy esetleg a konyhai feladatokat kiosztani, segíteni a többieknek, ha kérdésük van. Ez pedig jó nyelvismeret nélkül nem megy. Nem árt azért az sem, ha a német mellett még egy idegen nyelven (nem magyarul) tudsz beszélni, például olaszul, angolul vagy oroszul.

Ha a fent említett elvárásoknak megfelelsz, és sikerül megszerezned egy szakács munkát Ausztria egyik tartományában, akkor nagyjából 1300-2200 euró közötti összeget is megkereshetsz. Általában az 1500 eurós bért mindenhol megadják, plusz a borravaló, ami a legtöbb helyen nem csak a pincért illeti, hanem a konyha teljes személyzete között szétosztják. Az alapbéred és a borravaló mellet továbbá 13. és 14. havi bér is jár neked, akárcsak a többieknek, akik vendéglátásban dolgoznak. Ennek mértéke, attól függ, hogy mióta dolgozol az adott helyen.

Hetente egy vagy két szabadnapod van, ami általában hétköznapra esik, hiszen az emberek hétvégente, amikor van, idejük szívesen járnak éttermekbe, hogy egyenek egy jót. Amikor ők pihennek, neked akkor kell a legkeményebben dolgoznod.

Ami a szabadságot illeti, a szakácsoknak 25 munkanap vagy 30 nap (hétvégével együtt) jár egy évben. Arra viszont érdemes készülni, hogy ezeket a napokat az ünnepek alatt (karácsony, szilveszter, húsvét, pünkösd stb) nem fogod tudni kivenni, hiszen a legtöbben (akik nem a vendéglátásban dolgoznak) ezekben az időszakokban szeretnek elmenni szabadságra. Ilyenkor járnak el pihenni a szállodákba, vagy látogatják többet az éttermeket. Ez az időszak tehát számodra a legdolgosabb.