Szobalány munka külföldön megfelelő választás lehet minden lány, nő és hölgy számára, aki szeretne szerencsét próbálni egy idegen országban. Arra viszont érdemes készülni, ahogy itthon sem, úgy ez a munka külföldön sem egyszerű. Első hallásra nem tűnhet nagyon bonyolultnak vagy megerőltetőnek, hiszen ”csak” takarítani kell. Takarítani (szinte) mindenki szokott, ismerjük a különböző eljárásokat. Abba viszont sokan nem gondolnak bele, hogy itt nem csak egy szobáról vagy lakásról van szó, hanem 20-50-150 szobás szállodákról, ahol a szobákon kívül rengeteg közös helyiség is van, amiket szintén tisztán kell tartani.

Szobalány munka külföldön nyelvtudás, sőt szaknyelvtudás nélkül szinte lehetetlen. Nagyon fontos ismeri az alap társalgási szókészlet mellett a szakszavakat is. Hiszen minden felülettípusra másféle tisztítószer való. Ami jó a járólapra, lehet, hogy kárt tesz a fában vagy a műanyagban. A főnök utasításit sem értjük meg pontosan, ha nem beszélünk azonos nyelvet.

A szobalány munka külföldön és itthon sem csupán takarítást jelent. A napi rutin feladatok mellett sokszor előfordul, hogy a konyhán vagy a recepción is be kell segíteni, emellett mosni és vasalni is kell.

A munkaidő átlagosan 6:00 körül kezdődik, ekkor elsőként a közös helyiségeket, a mosdókat, éttermet, bárt, recepciót kell felporszívózni, felmosni, valamint az ablakokat kipucolni. Körülbelül 9-10 óra körül kezdődik a szobák takarítása, amíg a kedves vendégek reggeliznek.  Más-más a teendő azokban a szobákban, amelyikben még maradnak, és amelyikből ki költöznek, és más ahova új lakók érkeznek. Az ágyat azonban minden szobában be kell vetni, fel kell porszívózni, el kell mosogatni a poharakat, fel kell mosni a fürdőszobát (cseppmentesen) stb.. A takarítandó szobák mennyisége mindig a szállodától függ. A kisebb családi létesítményekben kevesebb a szoba, itt általában 10-15 szoba jut egy szobalányra. A nagyobb szállodákban általában minden emeletre jut egy-egy fő, ami akár 15-20 szobát is jelenthet.

Miután a szobák takarítása kész, akkor következik a mosodai munka (vannak olyan szállodák is, ahol erre külön személyzet van). Kora délután a legtöbb helyen van egy két óra pihenő idő, majd a késő délutáni és esti órákban még folytatódik a munka. Ilyenkor szintén a mosodai feladatokat kell ellátni, például összehajtogatni a megszáradt ágyneműket, törölközőket, terítőket stb.

A legtöbb esetben a szobalányoknak külföldön nem kell külön lakást bérelniük, hanem ez megoldott a szállodán belül, vagy a szálloda bérel erre a célra apartmanokat a dolgozóinak. A napi étkezés is adott, a személyzet általában ugyanazt az ételt eszi, mint a vendégek, persze időben elcsúsztatva. Átlagosan napi minimum 8 órát kell dolgozni, de az sem ritkaság hogy 10et, de közben van 1-2 óra pihenő idő is. Hetente mindenhol 1-2 szabadnap jár, ami ez esetek többségében hétköznapra esik, hiszen a turnusváltások általában hétvégén vannak. A fizetés általában 1200 és 1500 Euró környékén mozog.

A szobalány munka külföldön tehát nem tartozik a legegyszerűbb munkák közé, ezért gyakran a helyiek nem is vállalják ezt a munkakört.